Byggnadsställning i Stockholm, behöver jag verkligen en sådan som privatperson? Det beror helt på vad som ska göras. Ser man till ställningar i Stockholm som används vid större entreprenader och av byggföretag så handlar det om absoluta krav.
Det finns regler från Arbetsmiljöverket som stipulerar att allt arbete som sker på en höjd över 2 meter också ska ske med ställning. Trots detta så sker ändå olyckor. Enligt en undersökning gjord av Afa försäkringar så är fallolyckor något som står för 40 % av alla arbetsrelaterade olyckor – och i de flesta fall så finns också en byggnadsställning i Stockholm då dessa sker.
Problemet är att den kan sakna exempelvis räcken, att det kan vara undermåligt förankrad och att det kan vara felkonstruerat i förhållande till byggnationen. Ställningar är viktiga – men lika viktigt är att man också väljer en partner som kan anpassa dem mot det projekt som ska påbörjas.
Detta gäller för ditt privata projekt
Du som privatperson har inga krav gällande en byggnadsställning i Stockholm och måste inte använda en sådan. Det vi ovan nämnde borde emellertid ge dig en fingervisning om varför det är en god idé att hyra en sådan. Den kan dels förhindra svåra olyckor – men även ge dig ett betydligt mer effektivt, och roligare, arbete. Vi skulle definitivt råda dig att hyra en byggnadsställning i Stockholm om du exempelvis ska byta fönster, måla om eller renovera taket på din villa.
Ett undantag gäller emellertid. Om du anlitar exempelvis en målare eller en takläggare så förvandlas din byggnation till en arbetsplats – och då kommer också kraven från Arbetsmiljöverket att gälla. Det innebär då att du blir ansvarig för att de som arbetar kan göra det på ett tryggt och säkert sätt – och att ställningar kommer att vara ett krav. Här kan du exempelvis välja totalentreprenad och genom detta skjuta över ansvaret på den firma du anlitar. Det brukar vara en bra lösning.